Kóspallagi Ökotájház-projekt

Csiszatolás mindhalálig

2019. augusztus 20. 21:54 - Balogh Pali

Beszámoló az újabb tájház-restauráló hétvégéről, 2019. augusztus 10-11.

Voltak, akik kocsival jöttek, a spártaiak egy kis futkosás után felszenvedték magukat vonattal  ebbe az Isten háta mögötti kis paradicsomba. Vagyis lecsóba - a kis fa árnyékának csendéletében Anna anyukája már fénysebességgel aprította a hagymát.

11.jpg

5.jpg

Fűre fektetett matracok szolgáltak helyszínül a hunyorításos fetrengésnek, masszázsnak vagy délutáni ejtőzésnek.

17.jpg

Már tűzött a nap, mindenki eszegetett, (és főként) iszogatott. Kisebb összecsődülés után mindenki elindult a maga dolgára:

Beöltöztek szovjet munkásaink a gerenda - és plafon csiszoláshoz, páran nekiláttak a mordori munkának - beleálltak és markoltak a vályogba

7.jpg

12.jpg

9.jpg

10.jpg

13.jpg

8_2.jpg

Az Etnomobil ( leendő utazó múzeumunk) "piciny" segítséggel levedlette magáról a matricát, a bevállalósabbak pedig interjúzni mentek.

6.jpg

Haladtunk a munkával, szépen alakult minden. Összeültünk ebédelni, hogy a kiszedett kaját nézhessük egy negyed órát, amíg kihűl. Kidőltek páran, de zömében visszaállt a munkarend. Vitáztunk a Mars kolonizálásáról, fogyott a közösségi bor és a fantasztikus sajt (ave Pali) elkezdtük leltárba venni a felajánlott tárgyakat

16.jpg

15.jpg

14.jpg

(Köztük egy élőlényt, tigrist is), Atesz egy kép erejéig búvárkodott kézenállva a vizes vödörben.

18.jpg

Látogatóink is voltak, időszakosak és estig maradók is, körbeszagolták a tájházat. Estefelé pihiztünk, Jani rittyentett tábortüzet, előkerült egy gitár is, meg egy pár imprózó hangszál - ezek hajnalig kitartottak.

Második nap kissé kómásan - bár Pali ébresztőjének köszönhetően viszonylag tempósan - felkászálódott a nép. A reggeli eligazítás alatt megalakult az Etnomobil, illetve gerendacsiszolás gyűlölő csoport/dühöngő, továbbá Gábor egyszemélyes munkacsoportja is. Megtudtam, hogy a zsír nem vega. Folytattuk a vályog macerálását, ami lassan, de biztosan felvándorolt az istálló hátsó falára, meg is simókáztuk érte.

3_1.jpg

Éva cica felmászott lemosás közben a lakókocsi tetejére ágakat vadászni,

2.jpg

 A fiúk megint orkokká váltak a sárban, mások a maradék lecsót majszolták.

1.jpg

Fájó szívvel, de lassan véget ért a második nap is. Kezdtünk lemorzsolódni, mint a vályog a lábujjközeinkből, de a nagy munka gyümölcseként elkészült a fal tapasztása, a végsőkig kitartók elpakolták a szerszámokat, ettek egy nagy dinnyét, elmosogatták az edényeket és végül magukat is.

4.jpg

Összességében nagyot haladtunk, sokan találkoztak először - tovább szövődött a közösség hálója. Legközelebb szeptemberben találkozunk, akkor már a télre készülünk elő, az Etnomobil is felveszi téli bundáját.

Köszönjük szépen a szervezést és a részvételt mindenkinek!

Telek Brigitta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4315017404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása