Kóspallagi Ökotájház-projekt

Kóspallag víziói, avagy a jövőbeli terveink a házzal

2020. január 27. 15:28 - Smid Zsófia

Tervezés, tervezés és tervezés.... a falufórumig és tovább!

Nem kezdtük tétlenkedéssel az új esztendőt, a szilveszteri hangulatot hamar hátra hagyva nekiláttunk a tervezésnek. Január 2-án egyik tagunk, Werlain Anna házában dugtuk össze fejecskéinket és ötleteltünk együtt.
A koncepció az volt, hogy a a „pesti néprajzos csapat”  - ahogy magunkat szeretjük aposztrofálni (de a jelző már korántsem igaz) egy konszenzusra jut a szállással, a rendezvények helyszínével és egyéb udvari épületekkel és az udvar feladataival kapcsolatban. Ezeket a terveinket vittük Kóspallagra január 9-én, ahol a csapat helyi tagjainak véleményét is kikérdeztük, immár egy külső moderátor, Nemes Gusztáv barátunk levezetésével, aki segített abban, hogy konstruktív vita alakuljon ki, ahol mindenki szóhoz jut és hangot adhat véleményének, de megszületik egy közös konszenzus is arról, mi legyen a következő lépés. Február 15-én pedig következik a folytatás, egy nagyszabású falufórum, ahova mindenki hivatalos, akinek kötődése van Kóspallag felé! De erről majd később, először lássuk, mi is történt eddig...

20200102_200811.jpgigen, kicsit még a punnyadós karácsonyi időszak hatása alatt voltunk

De mi is a saját koncepciónk? Nagy dilemmát okozott az, hogy a tájház berendezése hogyan történjen. Szeretnénk ugyanis kiállítást a tájházba, de azt is szeretnénk, ha élővé is válna. Végső soron azt láttuk a legjobbnak, ha az első helyiség (a tisztaszoba) elsődleges funkcióban klubhelység lesz, bútorokkal, de a falon, vitrinekben, vagy enteriőr-szerűen kiállítási tárgyakkal és interaktív kiállítási elemekkel tarkítva. A második helyiség (konyha) elsődleges funkcióban beltéri főzés, alapanyag-előkészítés, konyhai eszköztárolás helye legyen, ám itt kapna majd helyet egy mintatermékeket bemutató helyi termék polc, és néhány kiállítási elem is. A harmadik (kamra) helyiség elsődleges funkcióban kiállítótér, de be lehet majd lépni ide is a tárgyakra fókuszáló foglalkozások idején, valamint demonstrációs tárgyak (kézbe vehető tárgyak) elhelyezésével fogjuk tarkítani a termet.

Tervbe vettük, hogy az egész falu kultúráját mutassuk be a házzal és a tulajdonosaival együtt, mert nincs más ilyen helyszín a faluban, ami ezt pótolná. De ugyanakkor azt is szeretnénk, ha ennek a háznak és tulajainak a története is megjelenne a kiállításban, hogy így személyessé is váljon a tárlat. Az unalmas kiállítóterek porosodásának elkerülése érdekében a kiállítások időszaki átrendezésében is egyet értettünk.  A szállással kapcsolatosan vannak még függőben lévő kérdések, de abban egyetértünk, hogy szeretnénk olyan szállást a tájház telkén, ahol az eseményeink vendégeit el tudjuk szállásolni (és persze magunkat is). Az udvaron szeretnénk nyári konyhát és mindenféle ülőalkalmatosságot elhelyezni.

dsc_0023.JPGA tervezést Nemes Gusztáv, balatoncsicsói vidékfejlesztő barátunk segített lebonyolítani

Kóspallagon szóba került, hogy szeretnénk állatot tartani, hisz az állattartás a fenntarthatóság egyik alappillére is lehet és volt is a paraszti kultúra idején is. Igen ám, de kell egy állandó felügyelő, aki eteti őket és amennyiben ez hiányzik, addig jegeljük a témát.  Amiben megegyeztünk, az, hogy a harmadik helységet elsődlegesen kiállításként használjuk majd, és hogy a másik két helységben is lesznek kiállítási egységek, de azokat konyhaként és klubhelységként is megnyitjuk. Nyitott kérdés marad a begyűjtött tárgyaink tárolási helyszíne és a további, kiállítani való tárgyak gyűjtése is.

dsc_0049.JPGÖtletelések közepette :) 

 

dsc_0095.jpgA végeredmény pedig...

Válasz nélküli kérdések akadnak még bőven, úgyhogy fontos a folyamatos tervezés és a rendszeres beszélgetések. Ami fix, hogy szükség lenne több helyi szerepvállalására is, hiszen ahogy a költő mondja: „egymás nélkül sötétben vagyunk”. Lajos szavai pedig másra is figyelmeztettek minket:

„Én beleszülettem.... Valamit köllene ott már cselekedni is...

... úgyhogy a folytonos tervezés közben ügyelnünk kell arra is, hogy a fizikai megvalósítás is haladjon, különben úgy tűnhet, csak légvárakat építünk, ami könnyen a motivációnk megcsappanásához is vezethet. Arra is nagyon fontos ügyelnünk, hogy most már a csapat a ház fenntartója - ennek új, napi feladataira is nagyobb figyelmet kell hát fordítanunk!

Ilyen tervekkel várjuk hát a faluval való diskurzust. Terveink következő nagy lépése a tájházról szóló első falufórum létrehozása. Úgy érezzük, most jött el annak az ideje, hogy az ötletelést megnyissuk a Falu felé is. Semmi nincs még annyira eldöntve, hogy akár radikálisan új ötleteket ne tudjunk beleilleszteni a koncepcióba.

dsc_0036.jpgHelyi termékes polcunk a ház egyik legszebb darabja és szeretnénk is megtartani

A mostani eseménynek több célja is van. Az egyik legfontosabb, hogy szeretnénk, ha a faluból mindenki bele tudná adni elképzeléseit a Tájház megvalósításába. Legyen ez a hely mindenkié, aki kóspallagi! Az eseményen az önkéntes csapat elképzeléseit is a falu színe elé fogjuk bocsátani, és lehetőség lesz véleményt mondani a mi elképzeléseinkről. Azt is szeretnénk, ha minél többen erejükhöz mérten hozzá is járulnának a Tájház létrejöttéhez. Nem kell feltétlen nagy dolgokra gondolni – a feladat ezerféle, és a munkás kéz ehhez mérten már kevés. Ahogy eddig is, egy bogrács meleg étel elkészítéséért, egy rendezvény büféjének kezeléséért, vagy 1-2 óra fizikai munkáért is rettentő hálásak vagyunk.

dsc_0025.JPG

Ehhez az úgynevezett "nyitott tér" módszerét fogjuk használni. Néhány rövid bevezető előadás után a legfontosabb felvetett témák szerint fogunk asztalokra oszlani, és ötletelni. Mi olyan kérdésekre gondoltunk, hogy mi minden lehetne a tájházban, milyen programoknak adjon helyet, milyen legyen majd a kiállítás benne, de nyitottak vagyunk bármilyen új vízióra is. Az esemény végén pedig konkrét vállalásokat is lehet tenni, ki mihez csatlakozna szívesen, minek a megvalósításában tudná maga is kivenni a részét.

De ehhez minél többen kellenek, úgyhogy várunk mindenkit, akinek fontos a falu: tősgyökeres falubelit, frissen leköltözőt és leendő leköltözőt, elszármazottat, és mindenkit, aki Kóspallagot a szívébe zárta, hogy ossza meg velünk gondolatait és vegye ki a részét a Tájház megalkotásában! Gyertek hát, tegyünk valami hasznosat a faluért, a jövőnkért, magunkért!

Smid Zsófi - Balogh Pali

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9915419468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása