Kóspallagi Ökotájház-projekt

Tájházi nap az Ipoly Fesztben

2021. június 28. 21:11 - Smid Zsófia

Szubjektív élménybeszámoló egy új tagunk szemével

2021. június 19-én egy számomra teljesen ismeretlen, új világba csöppentem. Már a Börzsöny kanyargós útjain elvarázsolt a táj szépsége és hangulata, korábban ugyanis nem jártam errefelé. A faluba érkezve az élmény persze csak fokozódott. Elsőként az éppen zajló falunapra lettem figyelmes, ami számos érdekes programmal várta érdeklődőit. Itt azonban nem álltam meg (pár órával később látogattunk a rendezvényre), utam ugyanis a Kóspallagi Ökotájházhoz vezetett. Bevallom, magam sem gondoltam, hogy ami a Szent István út 35. szám alatt vár rám, az talán egy életre szól.

20210619_115639.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Gyümölcsészet kutatás a gyakorlatban

2021. március 30. 11:04 - Smid Zsófia

Korábbi blogposztunkból megismerhettük, hogy mi is az a gyümölcsészet, miért fontos a téma kutatása és miként válhat hasznunkra ez a fajta hagyományos ökölógiai tudás napjainkban is. Jelen írásban azt igyekszem bemutatni, hogy hogyan is zajlik a gyümölcsészet kutatása a gyakorlatban, esetünkben éppen Kóspallagon.

alma.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mi az a gyümölcsészet és miért fontos a kutatása?

2021. március 20. 10:48 - Smid Zsófia

A gyümölcsészet, ahogy Andrásfalvy Bertalantól megtudhatjuk, nem egyenlő pusztán a gyümölcstermesztéssel, sokkal tágabb fogalom. A gyümölcsök sajátos részét alkották a régi falvak gazdaságának, közvetlenül kapcsolódtak a népi természetismerethez, vagy újabb nevén a hagyományos ökológiai tudáshoz. A gyümölcstermesztés hagyománya a vadgyümölcsök gyűjtögetéséből született, majd a vad fák tudatos nemesítésével, oltóvesszők gyűjtésével, a jól termő fák tovább oltásával vad alanyokra szépen lassan kialakult a tudatos, okszerű gyümölcstermesztés. Nehéz azonban megmondani, hol végződik gyűjtögetés, és hol kezdődik termesztés… a tudatosan telepített gyümölcsültetvények mellett a közelmúltig jellemző volt a vad, vagy közhasználatú félvad fák használata. Az utazók számára a lédús gyümölcsök könnyen hozzáférhető szomjoltót és éhségcsillapítót jelentettek. Épp ezért telepítettek gyümölcsfákat az utak mentére, az éhes vándorokra gondolva. A néphagyományban számos olyan pásztorról, erdőkerülőről tudunk, aki akár százával oltotta a vad alanyokra a gyümölcsfákat, így aztán generációkon átívelő hírnévben és az utókor áldásában részesülve.

dsc_0285.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Mi az az “ökotájház”? 5.

2021. február 18. 06:44 - Smid Zsófia

Kistermelők, tájfajták, vállalkozók, faluturizmus…. mi az a helyi gazdaságfejlesztés?

Ahogy a vidékfejlesztésnek is fontos része a helyi gazdaságfejlesztés, úgy szándékaink szerint a tájház sem csak a helyi művelődés és közösségfejlesztés új intézménye lesz, de a helyi gazdaságfejlesztésben is szerepet fog játszani. Hogy mi az a helyi gazdaságfejlesztés, és hogy látjuk leendő tájházunk szerepét benne? Erről fog szólni ez a bejegyzés.

gggi0608_1980p_1.jpg(forrás: Pallagvölgyi Biokert facebook oldala)

 

Tovább
Szólj hozzá!

Mi az az „ökotájház?” 4.

2021. február 04. 10:34 - Smid Zsófia

Mi fán terem a vidékfejlesztés és a közösségfejlesztés? Mi az a részvételi akciókutatás?

A tájház létrehozásának végső céljairól, az ökolokalizmus társadalmi víziójáról már esett szó egy korábbi bejegyzésben, és arról is beszéltünk, mi köze ehhez a néprajznak és a kulturális antropológiának. Most a módszereinkhez fűznénk további magyarázatokat, vagyis hogy mit jelent a vidékfejlesztés, a közösségfejlesztés, és a részvételi akciókutatás.

20200530_133606.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása