Kóspallagi Ökotájház-projekt

Hogyan lehet tenni egy jó ügyért? Sőt! Egyszerre több jó ügyért!

2019. május 17. 08:03 - Anna Hernádi

A Kóspallagi Ökotájház körül zajlik az élet. Alakul a ház berendezése és készülünk a nyári kutatótáborra. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna, hogy mi is ez a Tájház, miért Öko, és mit szeretnénk általa elérni. Törekszünk rá, hogy ne csak Kóspallagon lehessen velünk találkozni, hanem akár máshol is, persze azért, hogy végül minél többen eljöjjetek Kóspallagra és lássátok mi a helyzet, hogyan alakulnak a Tájház ügyei. 

Éppen azért, hogy találkozhassunk, beszélgethessünk és egyszerre több jó ügyért tegyünk,ruhacserét tervezünk a Kóspallagi Ökotájház javára egy budapesti helyszínen. 

Hogy miért éppen ruhacserét? Hogy megmutassuk, hogy nem csak "old school" dolgok történhetnek egy tájház kapcsán - bár azok talán a legizgalmasabbak - és elkezdjük az öko-programjaink sorát. 

Hogy miért "öko" ruhát cserélni? Mert a fast fashion eláraszt minket rövid élettartamú és személytelen darabokkal, melyeknek jelentős részét soha senki nem viseli, kifut a kollekció és a szemétben végzik az új termékek. Ezek a ruhák környezetkárosító technológiákkal készülnek, emberhez nem méltó körülmények közt dolgoznak, akik készítik őket. A divatmárkák termékeinek árába jelentős egyéb költségek vannak beépítve az előállítás költségein felül (pl. szállítási, marketing költségek), így a nagy üzletláncoknál vásárolt ruhákkal olyan rendszert támogatunk, ami sok szempontból megkérdőjelezhető. Ez azért is fontos, mert a hagyományos paraszti háztartásban minden ruhát a helyben termesztett természetes anyagokból állították elő a család női tagjai. Ennél környezettudatosabbak mi sem lehetnénk. 

Ha cserélünk, meghosszabbítjuk saját már nem használt ruháink élettartamát, költekezés nélkül jutunk új ruhákhoz - és a nem elköltött pénz  nem megkeresendő pénz. És ha a pénz szerepét csökkentjük az életünkben, azzal pedig sok más dolognak helyet adhatunk, melyeknek érdemes. 

Ha ilyen és hasonló gondolatok foglalkoztatnak, ha érdekel a Kóspallagi Ökotájház Projekt, a célkitűzéseink és szeretnél bennünket megismerni és támogatni, gyere el a cserénkre és ismerjük meg egymást (jobban)!

A ruhacserére június 5-én 17-19 óráig kerül sor a Magnet Közösségi Házban.

A cserén támogatói jegy vásárlásával tudtok részt venni, melyből a Kóspallagi Ökotájház Projekt költségeit és további rendezvényinek megvalósítását fedezzük. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1114757975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása