Kóspallagi Ökotájház-projekt

Néprajzi leltár a tájházban

2019. április 18. 16:08 - Szilvia Beatrix Prikler

2018 őszi nosztalgia-poszt

Kis csapatunk 2018. szeptember 8-án és 9-én előzetes felmérést végzett a tájháznak szánt épület tárgyanyagában. Ennek célja az volt, hogy azokat a tárgyakat számba vegyük, melyek a leendő kiállításban is szerepelhetnek, vagy eszmei és tudományos értékük miatt fontosnak és kivételesnek mondhatók.

-dsc_0277.JPG

Készül az ebéd a lelkes pandalosok jóvoltából

A munka természetesen nem zárt ajtók mögött folyt, hanem nyitott kapukkal vártuk az érdeklődőket. Aki kérte, azt szívesen bevontuk a munka logisztikai részébe, és elmondtuk neki a fontos tudnivalókat arról a folyamatról, ami egy tájház alapításával jár. Már egészen korán kitelepültünk porta udvarára, ahol a kitárt kapu előtt elhaladóknak érdekes látványt nyújtottunk. Egy nagy asztalon különböző saját készítésű finomságokkal is vártuk az arra járókat, hogy megállva, velünk beszélgetve becsalogathassunk hozzánk, és felkeltsük érdeklődésüket a projekt iránt.

-dsc_0073.JPG

Lelkesen fogadtuk a betérőket...

-dsc_0075.JPG

...a legfiatalabbakat is

-dsc_0038.JPG

Este meghallgattuk a házfelmérés eredményét...

-dsc_0040.JPG

...a helyi egyesületek népes tagságával

A délelőtt első fele a munka menetének megbeszélésével kezdődött, beosztottuk, hogy ki fog pakolni, ki fogja a tárgyak adatait levenni és ki lesz az, aki ezeket felvezeti egy digitális táblázatba, valamint ki fotózza le a már előzetes leltárba vett tárgyakat. A potenciális műtárgyak vadászata szisztematikusan történt, helyiségről helyiségre haladva. Az egyik szobát kiürítettük és kineveztük raktárnak, a „beleltározott” és felcédulázott tárgyakat pedig itt helyeztük el.

-dsc_0080.JPG

Pakoltunk...

-dsc_0095.JPG

...és poroltunk

-dsc_0211.JPG

A házfelmérés utolsó simításaiban segítségünk is akadt

A műtárgyak leltározása egy olyan munka, melyet kizárólag muzeológus szakember végezhet, mivel ő meg tudja állapítani a tárgyak korát, anyagát, fontos tudnivalóit, és el tudja dönteni, hogy fontos-e, van-e eszmei értéke, ami sok esetben nem jelent anyagi értéket is egyben. A leltározás során meg kell határozni a tárgy nevét, ha van esetleg helyi tájnyelvi neve, akkor azt is. Ki kell deríteni a korát, származási és használati helyét, le kell venni a méreteit, és egy bő leírást is készíteni kell róla, hogy ez alapján száz másik, de hasonló tárgy közül is első ránézésre ki lehessen választani. Ezután a tárgyról fotót is készítettünk, amit egyelőre egy belső használatú adatbázisba töltöttünk fel. Ez azért is fontos, főleg a jelenlegi tudományos nyilvántartás szempontjából, hogy a tárgy sérülése, pusztulása vagy lopás esetén azok az információk, melyeket csak a tárgy vizuális megtekintésével lehet megállapítani, ne vesszenek el, valamint publikálás, nyilvánosságra hozás esetén, és a belső munka alkalmával is könnyebb így dolgozni.

-dsc_0005.JPG

Minden tárgyat felcímkéztünk és lefotóztunk...

-dsc_0601.JPG

... a számát pedig rögzítettük a leltárban

A leltározás két napja alatt nagyjából kétszáz műtárgynak szánt tárgyat sikerült leltárba venni, melyek nagy valószínűséggel a kiállításba kerülnek majd. De emellett más nagy haszna is volt a nyílt hétvégének: a falu lakossága megbizonyosodhatott csapatunk komoly szándékairól, igényes munkájáról, és arról, hogy mi is milyen nagy becsben tartjuk a történelem ezen emlékeit. Így már könnyű szívvel ajánlották fel saját használaton kívüli, de értékesnek tartott, tájházba való tárgyaikat, és a gyűjtemény tovább gyarapodott, és gyarapodik alkalomról alkalomra minden látogatásunkkor.

-dsc_0240.JPG

Rengeteg kincset találtunk

-dsc_0250.JPG

Lajos, a ház tulajdonosa sokat segített a tárgyak azonosításában

Prikler Szilvia Beatrix

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr214770918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása