Kóspallagi Ökotájház-projekt

Házból tájház? Egy épület az átmeneti fázisban

2019. április 09. 23:02 - Markó Eszter

Házból tájház? Egy épület az átmeneti fázisban 

Lassan egy év telt el azóta, hogy 2018 májusában majdnem ugyanilyen hosszú szűk körben történő előkészületek után összeállt a csapat, és először utaztunk le együtt Kóspallagra, hogy szemlét tartsunk a leendő tájházunkban és udvarában. Ekkor jókedvűen vettük tudomásul, hogy amit elméletben pontosan tudtunk, hogy nem annyiból fog állni ez a projekt, hogy dalolva kifestjük a kitűnő állapotú falakat és becipeljük az épületbe a faluban gyűjtött hagyományos berendezéseket (természetesen minden tárgyból pontosan annyi és olyan minőségű állván rendelkezésünkre, amennyire szükségünk van…) - nos igen, ezt a saját szemünkkel is megláthattuk, hogy ez nem így fog működni, ugyanis az épület ugyan méltóságteljesen, de az idő fogától eléggé megkopva, s mindenféle korú, állapotú tárgyakkal zsúfoltan várt ránk. 

Aztán 2018 szeptemberében egy újabb kiszálláson arra feküdtünk rá, hogy leltározzuk a rendelkezésünkre álló hatalmas mennyiségű, nagyon sokféle tárgyat, és elkülönítsük azokat, amikre a ház tulajdonosa igényt tart és azokat, amiket szeretnénk viszontlátni valamilyen formában a tájházban. Ez sikeresen lezajlott, és ennek folytatásaként most március végén került sor egy újabb pakolós napra, amikor is az épület majdnem összes helyiségéből eltávolítottunk mindent, amire nekünk a tájházban nem lesz szükségünk. 

Ez a szombati nap volt az első igazi tavaszi nap, úgyhogy tökéletesen alkalmas volt erre a munkára. Vidám kis csapatunk kora délelőtt érkezett meg, örültünk egymásnak és Kóspallagnak – volt aki félév után járt itt újra (elfoglalt a csapat, és ha nem is mindig mindenki tud eljönni, a háttérben mindenki mozgolódik).

Gyors taktikai átöltözést taktikai sajtevés követett, Palinál ugyanis úgy tűnik, mindig akad egy bicska és legalább egyféle termelői házi sajt. Szakmai ártalom, aminek mi élvezői vagyunk!


dsc_0042.JPG

 

Ezalatt megbeszéltük a haditervet, mely szerint a ház első helyiségéből haladva hátrafelé szépen kihozunk minden olyan tárgyat, bútort amire biztosan nem tartunk igényt, és a megtartott, már szeptemberben felcímkézett tárgyakat úgy helyezzük el, hogy a helyiségekben legyen elég mozgástér, ugyanis erre pár hónap múlva szükségünk lesz.

Most elölről haladjunk hátrafelé, vagy fordítva?

 

dsc_0066.JPG

 

Közben több helybéli jóbarát is bekukkantott, és ki ameddig ráért, besegített. Volt aki a nehéz bútorok cipelésében, volt aki a ki tudja milyen régen betapasztott ablaktáblák kinyitásában.


dsc_0126.JPG

 

Egy hősünk balesetet is szenvedett, nagyon jól jött a tárgykupacból előkerülő régimódi elsősegély doboz.  

 dsc_0191.JPG

 

A munka virágos jókedvben telt, nem maradt el a móka a tárgyakkal, amiknek sokszor újraértelmeztük funkcióját. A kipakolás közben isteni inspirációnk is támadt: a fűre ideiglenesen kihelyezett kényelmes kanapéra leheveredve csapott belénk a felismerés, hogy ez a kanapé bizony romkocsma környezetért kiált! Szárnyalni kezdett fantáziánk, és megegyeztünk abban, hogy vagy a csűrben, vagy az udvar egy alkalmas pontján kialakítunk egy félig fedett, otthonos, többfunkcionális (értsd: lehet benne olvasni, inni, aludni és beszélgetni is) kuckót, aminek gondolatától már ekkor a nyáresti fröccsözések hangulatába kerültünk.


dsc_0237.JPG

 

Közben megérkezett Norbi, aki régóta támogatója és része csapatunknak, és volt olyan kedves, hogy főzött nekünk ebédre isteni paprikás krumplit. A nagy munkától, jó levegőtől, napsütéstől megéhezett munkások nagyon hálásan fogyasztották el az étket az udvarra kitett kanapén, jó társaságban.

dsc_0565.JPG

 

Ebédre megérkeztek a helyi civil egyesületek, a Pandal, a Biber és az ÖKE képviselői, hogy a tájházat és más, a falut érintő pályázati ügyekben tartsanak megbeszélést. Sajnos a pesti különítménynek ezután rövidesen haza kellett indulnia, de egy nagyon eredményes és élvezetes napot zártunk. A terv szerinti ütemben haladtunk a munkával, főleg az utcafronti szobában látszik a változás.

Ilyen volt… 

dsc_0090.JPG

 

És ilyen lett!

dsc_0307.JPG

 

És hogy miért is volt már itt az ideje annak, hogy felszabadítsuk az épület helyiségeit? Nos, május 11-én, szombaton a Közösségek Hetének keretei között Tájházi Napot tartunk. Ezen a napon megnyitjuk a telket és a házat a nagyközönség előtt. Programban nem lesz hiány, lesznek előadások, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek, meg lehet nézni hogyan áll most a munkánk, sőt, be is lehet majd segíteni! Este pedig koncertek, moldvai táncház és egy hatalmas buli várható! Sok szeretettel várunk mindenkit, gyertek, kiránduljatok a Börzsönyben, és aztán töltsétek velünk a napot!

dsc_0648.JPG

 dsc_0668.JPG

 

Markó Eszter

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3514751319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása