Kóspallagi Ökotájház-projekt

Nyári kutatótábor és házfelmérés

2019. február 06. 09:49 - Balogh Pali

2018 júliusában, hosszas készülődés után, végre megtartottuk első nyári kutatótáborunkat. A 8 nap során három nagy cél megvalósítása volt a tervünk. Egyrészt elkezdtük a kutatómunkát, vagyis a falu múltjáról való interjúzást az idősekkel. Ez a tájház létrehozásának az egyik legelső és legfontosabb feladata, hisz az egyik legjobb forrás az egykori életvilágok megismerésére a még élő emlékezet. Persze nem csak a szóbeli történetek gyűjtésére vállalkoztunk, de a falu múltjának írásos és fényképes dokumentumait is el akartuk kezdeni összegyűjteni. A másik fontos feladatunk Czapák Lajos Szent István út 35. szám alatti házának tüzetes felmérése volt. A házról egy tudományos dokumentációt akartunk készíteni, hiszen nagyon keveset tudunk egyelőre arról, milyen szerkezetekkel és technikákkal épültek az egykori kóspallagi vályogházak. Ugyanakkor azért is volt fontos a telek tüzetes felmérése, hogy a pályázatokhoz szükséges anyagigényt majd később össze tudjuk állítani. A harmadik fontos feladat pedig Dobra Jánosné Kálvária utca 3. szám alatt házának – a falu másik teljes épségben megmaradt vályogházának – a teljes felmérése volt.

1_1.JPG

A leendő tájház és szorgos kutatói - felülről

De mit is jelent az, hogy „felmérjük” a házat? Kis csapatunk Gyüre Otília irányításával két napon keresztül rajzlapokkal, ceruzákkal, mérőszalagokkal és lézeres mérőműszerrel járta körül az épületet, és centiről-centire dokumentáltuk minden részletét. Először elkészítettük a telek helyszínrajzát és a ház alaprajzát, aztán külön-külön lerajzoltunk minden ajtót és ablakot is. A legtöbben életünkben először csináltunk ilyet, úgyhogy az első próbálkozásokból néha megmosolyogtató rajzok születtek, de a nap végére mindenki belejött a vázlatkészítésbe és a méricskélésbe is.

2_1.JPG

Megkapjuk az instrukciókat

3a.jpg

Seregszemle a munka előtt

4_1.JPG

Mérés centivel….

5.JPG

...és lézerrel

6.JPG

Segítségünk is akadt

7_2.JPG

Rajzolás...

8.JPG

...rajzolás...

9_1.JPG

...és még egy kis rajzolás

10_1.JPG

A gondterhelt projektmanager...

11_2.JPG

...és a felszabadult csapattagok

Úgy döntöttünk, az eseményt megnyitjuk minden érdeklődő előtt, így az utca felől egy tábla jelezte, mi is folyik a telken, és némi süteménnyel és üdítővel fogadtuk a betérőket. Minden látogatóval megismertettük az épülettel kapcsolatos terveinket, remélve, hogy így megszerezzük támogatásukat. Közben persze az interjúzás megkezdéséhez is értékes kapcsolatokhoz jutottunk. Az ötlet sikeresnek bizonyult: sokan felfigyeltek a történésekre és betértek az udvarba, és rengeteg értékes kapcsolathoz is jutottunk. Mindenki, aki megnézte magának a házat és munkálkodásunkat, biztosított minket a támogatásáról, és felajánlotta segítségét.

12.JPG

Látogatóink is örömmel csodálkoztak rá a régiségekre

Hétfőtől péntekig aztán a helyi idősekkel készítettünk interjúkat, folytatva a Pandal Egyesület korábbi munkáját. Mivel mi nem vagyunk részei a faluközösségnek, kritikus fontosságúak voltak ezek az első interjúk. A segítségükkel egy általános képet szerettünk volna kapni a falu múltjáról. Egyúttal viszont a falu időseinek a bizalmát is szeretnénk elnyerni, hogy a továbbiakban is rendszeresen folytathassunk velük elmélyült beszélgetéseket a kutatáshoz fontos témákban. Habár megvolt a fejünkben, mik azok a témák, amik minket különösen érdekelnek, mindig hagytuk, hogy szabadon kalandozhasson a beszélgetés fonala, és beszélgetőtársaink azokról a témákról beszéljenek, amik a számukra fontosak és érdekesek a saját életükből és Kóspallag múltjából. Így mi is jobban megismerhettük a falut, és ötleteket is meríthettünk, mik is lehetnének a tájházi kiállítás témái. Sokan véleményüket is elmondták nekünk a tájház ötletéről, amit mi mindig örömmel fogadtunk, és igyekszünk is majd hasznosítani a közös munkában.

13.JPG

Interjúzás bent...

14.JPG

...és kint: egy jó beszélgetés ilyen felszabadító tud lenni

Persze nem csak a falu múltjáról szóló történetek érdekeltek minket, hanem a fényképek és a tárgyak is. Hiszen ezek segítségével mégiscsak könnyebb elképzelni az egykori életet és beleélni magunkat felmenőink helyzetébe. Szerencsére nagyon sokan mutogattak nekünk régi Kóspallagon készült fényképeket is. Ezeket elkértünk digitális másolat készítésére, és persze a történetüket is részletesen elmeséltettük. Sőt, a héten jópáran már tárgyakat is felajánlottak a készülő gyűjtemény számára – bár még ki kell gondolnunk, ezeket a felújítás végéig hol fogjuk tárolni, nagyon nagy örömmel fogadtuk a felajánlásokat.

15.JPG

Ajándékokat is kaptunk beszélgetőtársainktól

A csütörtöki napon a polgármesterrel és a jegyzővel is beszélgetést folytattunk, akik szintén támogatásukról biztosították a projektet.

Remek hetet töltöttünk tehát együtt, ami alatt nem csak a falut és lakóit, de egymást is egyre jobban megismertük. A komoly munka közben sokat nevettük is hülyéskedtünk is, ami végképp összekovácsolta a csapatot. A hét végi záróbulin és összegzésen az egész csapat lelkesen elköteleződött a tájház létrehozása és a mielőbbi folytatás mellett. Hálával tartozunk a Pandal Egyesületnek, akik az egész hetes étkezésünket, és Molnár Magdolnának, aki a szállásunkat biztosította.

20180709_192128.jpg

Horribilis indokolatlan mennyiségű lecsót főztünk magunkra

20180710_142538.jpg

Atesz mindent leszervezett nekünk

Balogh Pali

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kospallagiokotajhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8714610796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása